JMT
© 2013-2020 John Mayer tribute Contact
  • Stacks Image 275

    Caption Text

    Link


Stacks Image 17

John Clayton Mayer is een Amerikaans gitarist en singer-songwriter die in Montana woont. Na afbreken van zijn studie op het Berklee College of Music verhuisde hij in 1997 naar Atlanta (Georgia) waar hij zijn talent doorontwikkelde en naam begon te maken. Zijn eerste albums Room for Squares en Heavier Things verkochten goed. In 2003 won hij tijdens de Grammy Awards de prijs voor de "Best Male Pop Vocal Performance" voor "Your Body Is a Wonderland". Mayer begon zijn carrière voornamelijk met het spelen van akoestische rock, maar schoof langzamerhand naar het bluesgenre. In 2005 speelde hij dan ook met bluesartiesten als B.B. King, Buddy Guy en Eric Clapton.

Zijn album Continuum, uitgebracht in oktober 2006, getuigt het meest van zijn liefde voor blues. Tijdens de negenenveertigste editie van de Grammy Awards in 2007 won Mayer de prijs voor "Best Pop Vocal Album" voor Continuum en "Best Male Pop Vocal Performance" voor "Waiting on the World to Change".
Stacks Image 20
Biografie
Mayer is geboren op 16 oktober, 1977 in Bridgeport (Connecticut), waar hij opgroeide in een gezin van drie kinderen.[2] Zijn moeder werkt als lerares Engels en zijn vader verdient de kost als schooldirecteur.[3] De liefde voor muziek begon al op jonge leeftijd. Na het zien van een gitaaroptreden van Michael J. Fox als Marty McFly in Back to the Future raakte hij gefascineerd door het instrument.

Toen hij 13 was, huurde zijn vader een gitaar voor hem.
Snel nadat Mayer zijn gitaar had, gaf een buurman van hem een cassette van de Amerikaanse blueszanger Stevie Ray Vaughan. Door het beluisteren van de cassette ontstond er bij de jonge tiener een grote bewondering voor blues

Na twee jaar oefenen op de gitaar begon Mayer op te treden in bluescafés en andere locaties in de buurt. Hij speelde dan in een band getiteld Villanova Junction met Tim Procaccini, Joe Beleznay en Rich Wolf.
Toen Mayer 17 was, werd hij vanwege een hartritmestoornis een weekend opgenomen in het ziekenhuis. Terugkijkend op het incident, zei Mayer: "That was the moment the songwriter in me was born." Bij thuiskomst van zijn ziekenhuisbezoek schreef hij dan ook direct zijn eerste teksten op papier.

Na het afstuderen werkte hij voor vijftien maanden in een benzinestation totdat hij genoeg geld had om zijn eerste echte gitaar te kopen – een Stevie Ray Vaughan signature Stratocaster uit 1996.

Toen Mayer 19 was studeerde hij aan de Berklee College of Music in Boston, Massachusetts. Maar na twee semesters verkoos hij al plotseling met de studie te stoppen. Na aansporen van zijn vriend Clay Cook verhuisden de twee naar Atlanta,Georgia, waar zij onder de bandnaam LoFi Mastars optraden in lokale cafés en muziekclubs.

De band hield echter niet lang stand, omdat het genre van de band ter discussie stond. John Mayer wenste het genre meer de popkant op te sturen, maar dat viel niet in de smaak bij Cook. De twee wegen raakten gescheiden van elkaar en Mayer begon een solocarrière. Met de hulp van lokale producer Glenn Matullo nam Mayer dan zijn eerste onafhankelijke ep Inside Wants Out op. Het 'album', dat slechts acht nummers bevat en te kort is om de titel album te dragen, is voornamelijk akoestisch begeleid.

Zijn eerste commerciële single met de titel "No Such Thing" is dan een feit. Met een hele band, waaronder co-producer David "DeLa'' LaBruyere op de basgitaar, begon Mayer op te treden door Georgia en andere omringende Amerikaanse staten.

Het talent van Mayer bleef niet onopgemerkt. Na een optreden tijdens het Amerikaanse festival South by Southwest kreeg de Amerikaanse zanger de kans om te tekenen bij de platenmaatschappij Aware Records.[12] Naast het feit dat Mayer mocht optreden tijdens Aware Festival-concerten en dat zijn nummers opgenomen werden in compilaties van Aware, bracht Mayer begin 2001 zijn eerste echte album uit. Het album Room for Squares verscheen echter alleen op het internet. Het album werd geproduceerd door John Alagia.

Nadat Aware een deal sloot met Columbia Records besloot Columbia in september 2001 het album te upgraden[13] met het nummer "3x5" en de eerste vier nummers uit Inside Wants out[14] (gemixt) toe te voegen.
Eind 2002 bracht Room for Squares enkele radiohits op als "No Such Thing", "Your Body Is a Wonderland" en uiteindelijk "Why Georgia". In 2003 won Mayer een Grammy Award voor Best Male Pop Vocal Performance voor "Your Body Is a Wonderland". In een speech zei Mayer: "This is very, very fast, and I promise to catch up."

In 2003 bracht Mayer een live-cd en -dvd van een concert in Birmingham (Alabama), onder de naam Any Given Thursday, op de markt. Het concert bevat oorspronkelijk niet opgenomen nummers als "Man of the Side" en "Something's Missing" (samen geschreven met Cook) dat later ook op het album Heavier Things verscheen.

Heavier Things, het tweede album van Mayer, werd uitgebracht in 2003. Het album, dat geproduceerd en gemixt werd door Jack Joseph Puig, werd ontvangen met lovende kritieken en groeide uit tot een commercieel succes. Hoewel het niet zo goed verkocht als Room for Squares stond het hoog in de Amerikaanse hitlijsten. Met het nummer "Daughters" wist hij zelfs de eerst plek te bemachtigen in de hitlijsten en ontving hij tevens een Grammy voor "Song of the Year" waarmee hij concurrenten als Alicia Keys en Kanye West achter zich wist te laten. Hij droeg zijn prijs op aan zijn grootmoeder, Annie Hoffman, die in mei 2004 overleed. Hij won daarnaast ook de Grammy Award voor "Best Male Pop Vocale Performance".
In 2005 vormde hij tijdelijk een bluestrio in samenwerking met Steve Jordan en Pino Palladino, genaamd 'John Mayer Trio'. In deze formatie toerde hij gedurende 2005 door de Verenigde Staten. In november van datzelfde jaar verscheen het livealbum Try!.

Het derde album, getiteld Continuum, werd in de Verenigde Staten op 12 september 2006 uitgebracht en 16 oktober 2006 in Nederland. Het album werd geproduceerd door John Mayer en Steve Jordan. Mayer wilde naar eigen zeggen een album maken waarin popmuziek wordt gecombineerd met het gevoel en geluid van de blues. Het album bevat ook twee nummers die hij eerder opnam met het John Mayer Trio: "Vultures" en "Gravity" waarover hij gezegd heeft dat het het belangrijkste nummer is dat hij ooit heeft geschreven. De eerste single van Continuum was "Waiting on the World to Change" die hij op 16 juni 2006 uitbrengt. Naast Jordan op drums en Palladino op basgitaar spelen op dit nummer ook 'Ricky Peterson (keyboard) en Roy Hargrove (trompet) mee.

Gedurende de zomer en het najaar van 2006 toerde Mayer met Sheryl Crow door de Verenigde Staten en Canada.
Op 7 december 2006 werd Mayer genomineerd voor vijf Grammy Awards voor het jaar 2007, waarvan onder andere de prijs voor Album of the Year. Ook ontving hij met het John Mayer Trio een nominatie voor zijn eerdere album Try!. Mayer won er uiteindelijk twee: "Best Pop Song with Vocal" voor "Waiting on the World to Change" en "Best Pop Album" voor Continuum.

In 2007 bracht Mayer het album Village Sessions uit. Hierop staan zes akoestische nummers die afstammen van het album Continuum en de tournee Try!. Het album werd opgenomen met Jordan en Palladino en Ben Harper, Robbie McIntosh (van The Pretenders) en Ricky Peterson (lid van Mayers toerband en voormalig producent van de Prince-albums). Dat alles in de The Village studio in Los Angeles.

Op 1 juli 2008 bracht Mayer een live-dvd van zijn concert in the Nokia Theatre in Los Angeles van december 2007 op de markt. De registratie is verzorgd door Danny Clish. Mayer trad op met een akoestische setting en een setting met het John Mayer Trio, gevolgd door een set met de band van Continuum.

In 2008 werkten hij en andere artiesten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verscheen tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvond: het album werd op 5 augustus uitgebracht via iTunes en op 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld.

Sinds de invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.
Op 7 juli 2009 speelde Mayer het nummer 'Human Nature' op de herdenkingsdienst van Michael Jackson, die op 25 juni 2009 stierf aan een hartstilstand.

Eerder al speelde Mayer een solo op Fall Out Boys cover van Michael Jacksons Beat It.

Op 17 november 2009 verscheen er een nieuw album van Mayer. Het liedje "Who Says" werd de eerste single van Battle Studies. Volgens Mayer zullen er veel singles van het album verschijnen, in tegenstelling tot zijn vorige albums.

Voor het schrijven van zijn nieuwe album Battle Studies huurde Mayer een huis in de heuvels van Hollywood in Californië waar hij leefde en werkte gedurende zes maanden. Om zich optimaal te kunnen concentreren en in te leven in het schrijven van nieuwe nummers liet hij het huis ombouwen in een heuse 'muziekstudio'. Over zijn nieuwe locatie zei Mayer op zijn blog het volgende: "It's a house in a clandestine location that's being converted into a music studio. No, not a music studio. An entire music experience".

Tijdens het schrijven van zijn album hield hij zijn fans op de hoogte door het plaatsen van video's en foto's, aantekeningen en teksten op zijn blog.

Mayer raakte geïnspireerd door de Californische rock/pop uit de jaren 70 en 80, waarvan de invloeden goed zijn terug te horen. Het album, bestaande uit elf nieuwe nummers, heeft een totale luistertijd van 45 minuten.


Na Battle Studies nam hij een paar jaar rust. "Ik was mij zelf helemaal kwijt", zo vertelde hij in het praatprogramma van Ellen DeGeneres, "Ik zei stomme dingen in interviews en dat wilde ik niet meer". Ook vertelde hij dat hij een nieuwe start wilde maken en daarom verhuisde naar Montana. Zijn nieuwste album Born and Raised zou oorspronkelijk in het najaar van 2011 in de winkels liggen, maar dit werd uitgesteld vanwege een granuloom in zijn keel. Mayer moest met spoed onder het mes maar herstelde snel.

Op 27 februari kwam de eerste single van het album Born and Raised uit, genaamd Shadow Days. Het nummer werd een kleine hit in Nederland met een 17de plaats als hoogste notering. Op 18 mei 2012 kwam het album uiteindelijk uit. In totaal zou het 3 weken op 1 staan in de Album Top 100.

De granuloom in de keel van Mayer keerde ondertussen weer terug, waardoor hij de geplande tournee voor het promoten van zijn nieuwe album moest afzeggen. Het is niet bekend wanneer Mayer weer live kan zingen. Op 16 juni kwam de tweede single van Born and Raised uit, genaamd Queen of California. Het nummer werd echter geen hit en bleef steken in de tipparade. De bijbehorende clip werd uitgebracht op 30 Juli.

In mei 2013 maakte Mayer bekend een nieuw album uit te brengen in de zomer. Hierover zei hij het volgende: "Not a Born and Raised 'plus'... A new group of songs to bring the whole thing up to date with Summer 2013. I have that hunger that always precedes something meaningful." Het album gaat Paradise Valley heten en komt uit op 13 augustus 2013. Op 18 juni kwam de eerste single uit genaamd: Paper Doll. Dit werd een kleine hit in Nederland.
Net zoals Born and Raised werd het album gemaakt in samenwerking met Don Was.

Tijdens het opnemen van Paradise Valley hield Mayer zijn fans via zijn eigen YouTubekanaal op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het nieuwe album. Hij publiceerde wekelijks een video getiteld 'Studio Session', waarin stukken van de nummers die op Paradise Valley kwamen, te horen waren. Ook plaatste hij regelmatig foto's op zijn website. Bij de productie van Born and Raised liet hij weinig van zich horen en publiceerde bijna niets.
In juli 2013 begon zijn nieuwe wereldtournee. In oktober van dat jaar kwam hij naar Nederland voor drie uitverkochte shows in de Heineken Music Hall en de Ziggo Dome in Amsterdam.

Tijdens de presentatie van het programma van Pinkpop 2014 werd bekend gemaakt dat Mayer op zaterdag 7 Juni voor de 2de keer op Pinkpop zal staan. Eerder stond hij al in 2010 op Pinkpop. Wat John Mayer verder nog gaat maken zal ongetwijfeld weer van ongekende kwaliteit zijn, de John Mayer Tribute band kijkt ernaar uit! [bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Mayer]